חדשות

אושר על ידי ה-FDA: חומר משמר במזון שעלול להוביל למחלת הסוכרת

ממחקר משותף ל"שיבא" ולאוניברסיטת הרווארד עולה כי חומצה פרופיונית – חומר משמר פופולרי הנמצא בגבינות ובלחמים – גורמת להשמנה ולסוכרת

חומר משמר, המעכב גדילת עובש על פריטי מזון כמו גבינות ולחם ארוזים בניילון, עלול להוביל לעלייה במשקל ולסוכרת, כך נמצא במחקר משותף לבית החולים שיבא בתל השומר ולאוניברסיטת הרווארד בבוסטון. המחקר נעשה על מודל עכבר ואומת במחקר המשך בבני אדם.

גבינות, לחמים תעשייתיים ארוזים בניילון וצבעי מאכל מכילים חומצה פרופיונית (קלציום פרופיונאט - E280-282). זה חומר משמר שעד כה הוגדר כבטוח למאכל על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי. אלא שבמחקר החדש שנעשה במעבדתו של פרופ' אמיר תירוש, מנהל המכון האנדוקריני במרכז הרפואי שיבא, בשיתוף עם אוניברסיטת הרווארד, נמצא כי החומר הזה, המוסף למזונות מעובדים רבים עקב יתרונו בעיכוב גדילת עובש, עלול, בחשיפה ארוכה, לגרום להתפתחות של עמידות להורמון האינסולין ובעקבות זאת להשמנה ואף לסוכרת.

פרופ' תירוש מסר: "יותר מ-400 מיליון אנשים בעולם סובלים מסוכרת וההשערה היא שעד שנת 2040, שיעורם יגדל בכ-40%. העלייה הדרמטית בשיעור התחלואה הזאת נובעת רובה ככולה מגורמים סביבתיים, ובמיוחד ממזון שאותו אנו צורכים. העלייה הדרמטית בשכיחות השמנת היתר והסוכרת ב -50 השנים האחרונות", הוסיף פרופ' תירוש, "איננה יכולה להיות מיוחסת לשינויים גנטיים בלבד. גורם אחד שכדאי להתחשב אליו הוא השימוש הנרחב בכימיקלים בעת עיבוד, שימור ואריזה של פריטי מזון. אנו נחשפים למאות כימיקלים כאלה על בסיס יומיומי. רובם מעולם לא נבדקו להבנת ההשפעות המטבוליות ארוכות הטווח שלהם".

"במחקר שבוצע בעכברים וממצאיו העיקריים אומתו במחקר נוסף בבני אדם, נמצא כי  על אף הבטיחות המדווחת בשימוש בחומר הזה, הוא דווקא גורם להגברת ייצור הסוכר בכבד ומעלה את רמות הסוכר בדם.

"מתן החומצה הפרופיונית במינונים נמוכים, בדומה לכמויות הנמצאות במזונות מעובדים, הראה עלייה ברמת ההורמון גלוקגון המבקר ייצור סוכר בכבד, וחלבון נוסף המופרש מרקמת השומן דווקא לאחר האוכל, זמן שבו הורמונים אלה אמורים להיות מדוכאים. בעקבות כך נוצרת עמידות לפעילות האינסולין ולעלייה בייצור הסוכר. חשיפה ממושכת לחומר הזה אף נמצאה כגורמת להשמנה בעכברים.

"בניסוי בבני אדם עלה כי הוספת חומצה פרופיונית לארוחה גרמה לעלייה ברמת הגלוקגון והורמונים נוספים וכן שהתפתחה עמידות לאינסולין - אחד המאפיינים העיקריים במחלת הסוכרת מטיפוס 2. מחקר המשך הראה כי בקבוצה גדולה של נחקרים עם עודף משקל, נמצאה רמה מוגברת של חומצה פרופיונית בדם, וכי במהלך הירידה במשקל, השיפור המשמעותי ביותר חל בעמידות לאינסולין שנמצאה בקרב אותם נבדקים והתבטאה בירידה הגדולה ביותר ברמת החומצה בדמם".

ברשימת החומרים שנחשבים לבטוחים על ידי ה-FDA מצויים מאות כימיקלים שונים. אלא שלאורך השנים הוצא מרשימה זו רק חומר אחד - שומן טראנס (לפני כשלוש שנים). "אין ספק", ציין עוד פרופ' תירוש, "כי בעקבות הממצאים שיושגו במחקרים נוספים יימצאו חומרים נוספים המטילים בספק את מידת בטיחותם בשימוש ארוך טווח בבני אדם.

נושאים קשורים:  פרופ' אמיר תירוש,  חומר משמר,  סוכרת,  השמנה,  חדשות,  חומצה פרופיונית,  המרכז הרפואי "שיבא"
תגובות
אנונימי/ת
08.05.2019, 12:03

יש צורך שהאגודה הישראלית לסוכרת ואפשרי בריא של משרד הבריאות יורידו החותמות שלהם ממוצרים המכילים את החומר .